Keresés

új keresés megadása
megjelenítve: 1.oldal: 1-10-ig ( összes: 3 oldal: 25 db )
Keresési feltétel: Tárgyszó: bélbetegségek
Rendezési szempont:
Könyv
Raktári jelzet:
641.56 B 37
Cím:
Alacsony FODMAP-étrend : elmélet és gyakorlat
Szerzők:
Bartha Ákos, Mezei Elmira ; [fotók Harlan Cockburn]
Megjelenés:
[Budapest] : Jaffa, cop. 2019
Terjedelem:
266, [4] p. ill., színes 24 cm
Terjesztés:
ISBN 978-963-475-206-6 fűzött : 3990,- Ft
Megjegyzés:
Hiánypótló, hasznos és különlegesen gyakorlati táplálkozási "tanácsadót" ad az olvasók kezébe BARTHA ÁKOS és MEZEI ELMIRA. Azoknak kívánnak segítséget nyújtani, akik valamilyen emésztési problémával küszködnek, ami napjainkban, életmódunk és táplálékaink változásával sajnos egyre gyakoribb.Az orvostudománynak megvannak a válaszai a fenti problémákra, de ezek leginkább a gyógyszeres kezelésben merülnek ki. A szerzőpáros a bajok gyökeréhez nyúl vissza, amikor mindennapi táplálékainkat veszi szemügyre.Az ausztrál Monash Egyetem kutatói által tudományos alapon kidolgozott módszer alapja az ún. erjedő szénhidrátok - kezdőbetűikből alkotott nevükön: FODMAP-ok - kerülése, mivel az arra érzékenyeknél ezek komoly bélpanaszokat okozhatnak.A leggyakoribb ilyen jellegű emésztőszervi egyensúlytalanság az IBS (irritábilisbél-szindróma ), melynek kezelésében ezzel a módszerrel óriási sikereket érnek el. Ezenkívül hatékony lehet még IBD (gyulladásos bélbetegségek ), funkcionális emésztőszervi rendellenességek, bélflóra-egyensúlytalanságok, felszívódási és emésztési zavarok, laktózérzékenység, valamint NCGS (nem cöliákiás gluténérzékenység ) esetén.A terápiás célú étrend lényege, hogy kerüljük a magas FODMAP-tartalmú táplálékokat - többek között a laktóztartalmú tejtermékeket, a gluténtartalmú gabonaféléket, bizonyos zöldségeket és olajos magvakat, valamint némelyik gyümölcsöt is. Nem kell azonban megijedni, mert igen változatos a fogyasztható ételek sora - idetartozik minden hús- és halféle, a laktózmentes tejtermékek, a tojás, illetve sokféle zöldség és gyümölcs. A szerzők az alacsony FODMAP-étrend tudományos alaposságú és részletes bemutatása mellett kitérnek egyes betegségtípusok (endometriózis, ekcéma stb. ) és a táplálkozás összefüggéseire, az igénybe vehető diagnosztikai eljárásokra, a manapság heves viták tárgyát képező probiotikumok hasznára, a modern kori édesítők, valamint a prebiotikus rostok és a gyógynövények szerepére.A kötet második részében szereplő ínycsiklandó és főképp egészséges receptek pedig azt bizo
Nyelv:
magyar
ETO:
613.2, 641.563(083.12), 616.3, 616.341-008.6,
Példányok:
Könyv
Raktári jelzet:
616.3 M 48
Cím:
A bél-agy kapcsolat : a testünkön belüli rejtett kommunikáció hatása hangulatunkra, döntéseinkre és egészségi állapotunkra
Szerzők:
Emeran Mayer (1950-) ; [ford. Benedek Enikő ...]
Megjelenés:
Budapest : Kulcslyuk K., 2024
Terjedelem:
322 p. ill. 20 cm
Terjesztés:
ISBN 978-615-6471-45-1 fűzött : 4990,- Ft
Megjegyzés:
Bibliogr.: p. [307]-322. , Tartalom (rövid ): Ha valaha előfordult már velünk, hogy a félelemtől vagy az idegességtől összeszorult a gyomrunk, hogy a stressz hatására hasmenés tört ránk, nem bírtunk enni, vagy éppen a szokásosnál jóval többet ettünk, hogy egy égbekiáltó igazságtalanság láttán szabályosan émelyegni kezdtünk, akkor személyes tapasztalatunk is van arról, hogy az agyunk és az emésztőrendszerünk szoros kapcsolatban áll egymással, és a kettő között élénk kommunikáció zajlik. Ezt a kapcsolatot nyelvünk is hűen tükrözi – gondoljunk csak az olyan beszédes metaforákra, mint például, hogy „nem tudja megemészteni”, „gyomorforgatóan viselkedik”, „be van tojva” stb. Már az ókori tudósok is tisztában voltak vele (Hippokratésztől Paracelsusig ), hogy amennyiben a bélrendszerben felborul a kívánatos egyensúly, annak az egész szervezet, így többek között a psziché egészségromlása lehet a következménye – ám erről a tényről a nyugati orvoslás hosszú időn át hajlamos volt megfeledkezni.Az utóbbi évek döbbenetes kutatásainak köszönhetően azonban a bél-agy kapcsolat ismét a figyelem középpontjába került, s már azt is tudjuk, hogy a bélrendszer a benne élő mikrobákkal szoros kölcsönhatásban képes befolyásolni alapvető érzelmeinket, viselkedésünket, sőt, számos döntésünket is – és távolról sem csak azokat, amelyek az ételekkel függenek össze. Mint ahogy az átélt érzelmeink is közvetlenül hatnak emésztőrendszerünk állapotára és egészségére.Dr. Emeran Mayer, a UCLA Orvosi, Élettani és Pszichiátriai Tanszékének professzora, a bél-agy kommunikáció világhírű kutatója ebben a könyvében laikusok számára is izgalmasan és érthetően mutatja be ezt a fejlődő tudományterületet, beavatva abba, hogy-miként javíthatjuk közérzetünket, enyhítve a hangulatingadozásokat, a szorongást, a depressziót és a fáradtságot-hogyan gyógyíthatjuk az emésztőrendszert és erősíthetjük meg immunrendszerünket a megfelelő étrenddel-tehetünk-e valamit azért, hogy megelőzzük az olyan neurológiai betegségek kialakulását, mint a Parkinson-kór vagy a
Nyelv:
magyar
ETO:
612.33, 612.3, 612.82, 613.2, 616.34-008.87, 612.821,
Példányok:
Könyv
Raktári jelzet:
641 D 75
Cím:
A győztes étrend : 14 napos gluténmentes étrend a tökéletes testi és lelki erőnlétért : Serviraj za pobedu
Szerzők:
Novak Djokovic ; William Davis előszavával ; [ford. Zentai György]
Megjelenés:
[Budapest] : Gabo, cop. 2016
Terjedelem:
216 p. 22 cm
Terjesztés:
ISBN 978-963-406-379-7 kötött : 3500,- Ft
Nyelv:
magyar
ETO:
641.563(083.12), 616.341-008.6,
Példányok:
Könyv
Raktári jelzet:
610 B 40
Cím:
Kakigyár vidámpark : utazás az emésztőrendszerben : Pretpark de Poepfabriek
Szerzők:
Marja Baseler & Annemarie van den Brink ; Tjark van der Pol ill. ; [ford. Rádai Andrea]
Kiadásjelzés:
2. kiad.
Megjelenés:
Budapest : Scolar, 2022
Terjedelem:
45 p. ill., színes 32 cm
Terjesztés:
ISBN 978-963-509-519-3 kötött : 4995,- Ft
Nyelv:
magyar
ETO:
616.34(02.053.2), 612.36(02.053.2),
Példányok:
Könyv
Raktári jelzet:
641 G 48
Cím:
Gluténmentes receptek : Cookpad : a világ legjobb receptoldala
Szerzők:
[szerk. Winter Angéla] ; [fotók Sánta László]
Megjelenés:
[Budapest] : Kossuth, cop. 2019
Terjedelem:
127 p. ill., színes 24 cm
Terjesztés:
ISBN 978-963-09-9860-4 fűzött : 1590,- Ft
Nyelv:
magyar
ETO:
641.563(083.12), 616.341-008.6,
Példányok:
Könyv
Raktári jelzet:
641 B 25
Cím:
Gluténmentes sütemények és torták
Szerzők:
[szerző és fotók Baloghné Kele Judit]
Megjelenés:
[Nyíregyháza] : SZTÉ Kereskedőház Kft., [2018]
Terjedelem:
31 p. ill., színes 23x25 cm
Terjesztés:
ISBN 978-615-80534-6-4 kötött
Nyelv:
magyar
Tárgyszó:
ETO:
616.341-008.6, 641.852(083.12),
Példányok:
Könyv
Raktári jelzet:
616 S 89
Cím:
A Crohn-betegségről és a kólitisz ulcerózáról mindenkinek : gyulladásos bélbetegségek
Szerzők:
A. Hillary Steinhart ; [ford. Kelemen László]
Megjelenés:
[Budapest] : Kossuth, 2022
Terjedelem:
270, [1] p. ill. 24 cm
Terjesztés:
ISBN 978-963-544-685-8 (fűzött) : 5500,-Ft
ETO:
616.34-002,
Példányok:
Könyv
Raktári jelzet:
S 42
Cím:
Csábító sütik gluténmentesen : Happy baking glutenfrei
Szerzők:
Franziska Schweiger ; fotók Anke Schütz ; [ford. Makra Júlia]
Megjelenés:
Budapest : Centrál Kv., 2016
Terjedelem:
127 p. ill., színes 25 cm
Terjesztés:
ISBN 978-963-341-222-0 kötött : 3900,- Ft
Nyelv:
magyar
ETO:
641.852(083.12), 616.341-008.6,
Példányok:
Könyv
Raktári jelzet:
641 C 64
Cím:
Diéták nagykönyve : lemondások nélkül
Szerzők:
[receptek, fotó ...] Csigó Zita ; [... dietetikai szakszövegek] Szijártó Szandra
Megjelenés:
[Budapest] : I.P.C. Kv., [2016]
Terjedelem:
187 p. ill., színes 26 cm
Terjesztés:
ISBN 978-963-635-599-9 kötött : 5999,- Ft
Sorozat:
IPC gastro, ISSN 2064-9169
Nyelv:
magyar
ETO:
641.561(083.12), 613.2, 641.563(083.12), 616.341-008.6,
Példányok:
Könyv
Raktári jelzet:
613 T 26
Cím:
Barangolás a bél körül : a tudatos és színes táplálkozás alapelvei
Szerzők:
Tamássy Klára ; [ill. Radnóti Blanka]
Megjelenés:
Budapest : Partvonal, 2018
Terjedelem:
231 p. ill., színes 23 cm
Terjesztés:
ISBN 978-615-5783-37-1 fűzött : 3690,- Ft
Sorozat:
Megjegyzés:
Bibliogr.: p. 219-230.
Nyelv:
magyar
ETO:
613.2, 616.34, 612.3,
Példányok: